Tloušťka v časech terorismu a katastrof

29. 09. 2017 11:14:25
Když jsem začínal s lékařskou praxí, byla cukrovka u mých dětských pacientů něco naprosto výjimečného. Vyskytovala se podobně zřídka, jako v červnu banány v obchodech. Končily sedmdesáté roky.

Dnes je cukrovka u dětí pro pediatra běžná věc. Stejně, jako si koupit banán v nejbližším krámě.

Možná se někomu bude zdát toto přirovnání příliš dryáčnické, ale zvonit v jistém slova smyslu na poplach je na místě. Každé páté dítě v této zemi trpí nadváhou. Každé zhruba sedmé až desáté je otylé (ano, je to tak, poslední data hovoří o otylosti u 15 procent dětské populace!). Přibývá rychle případů morbidní obezity. Před pár desítkami let se v podstatě nevyskytovala, šlo třeba o půl procenta dětí, nebo spíše ještě méně. Nyní jsme na třech či možná pěti procentech.

Důsledek nadváhy u dětí? Přicházejí komplikace a je zde vysoká pravděpodobnost, že během nedlouhé doby nastanou vážné zdravotní obtíže. Včetně diabetes.

Věřte mi, že pediatři jsou z toho zoufalí. Co slyšíme od rodičů? Babské pověry. Jako: Vždyť z toho vyroste. Přece ho nebudu trápit hlady. To máme v rodině. Těch pár kilo navíc – hlavně, že mu chutná a je zdravé. Pořád dokola slyšíme podobné nesmysly. A nejlepší z nich: Když my také rádi jíme.

Člověk si pak připadá jako v nějakém snu. Znáte ty filmy, kde se hlavní hrdina nebo hrdinka dostanou do časové smyčky a ději se jim pořád stejné věci? Tak přesně to zažíváme v ordinacích. Ve skutečnosti je to přitom tak prosté. Rozumná strava, sport, pohyb, řád. To je všechno, co v této oblasti musí rodiče dětem dát, aby je ochránili před nynější tloušťkou a budoucí zdravotní komplikací a především: před vysokým rizikem fatálního zdravotního selhání. Jenže to od rodičů vyžaduje, aby „se starali“ a nenechali věci jen tak plynout. Chce to zájem a důslednost. O nic jiného nejde.

Naše společnost je svobodná. Naštěstí. Stát, lékař ani nikdo jiný nemůže donutit rodiče k lepší péči o děti, než jakou se rozhodnou poskytovat (nemluvím o extrémech pro „sociálku“). Je to tak správně. Ale občas bych tu moc zasáhnout opravdu chtěl mít. Třeba když mi do ordinace dorazí štíhlá vysportovaná maminka, která zjevně vlastnímu tělu věnuje hodiny a hodiny času, a která přivede dítě s BMI 30 nebo dokonce 40. Člověk se neubrání jisté vzteklosti. A pak maminka začne s tím „Vždyť z toho vyroste“ nebo „Já jsem jako dítě byla taky tlustá“. No fuj! Tak v tu chvíli, bych chtěl mít možnost vzít ji její hodinu ve fitku a předepsat ji naopak hodinu sportu venku s vlastním dítětem.

Takže co se s tím vlastně dá dělat? Když se před pár měsíci všude omílala „pamlsková vyhláška“ a ze škol mizely některé potraviny či spíše pochutiny, mělo to alespoň jeden dobrý důsledek – navzdory skutečně drsné kampani za svobodu pít kokakolu kdykoliv a kdekoliv se rodiče alespoň po určitou dobu ptali, co jejich dětem škodí a jestli skutečně sladký jogurt může zavinit tloustnutí. Víte, byl tam ten zájem a byla tedy možnost jim něco vysvětlit. A ze své praxe vím alespoň o jednotlivých případech, ve kterých rodiče opravdu začali něco měnit, začali dělat skutečně dobré věci pro své děti.

Nejsem úplně příznivce kampaní. Ale nadváha českých dětí už je tak velký problém, že tu a tam článek v novinách nepomůže. Potřebujeme Jamieho Olivera a pořádné bouchnutí do stolu, protože když nebude, tak se za pár let v těch zdravotních problémech utopíme.

Jistě, žijeme v době velkých bezpečnostních rizik. Ale dnešní dětská obezita hrozí podstatně větším počtem brzkých obětí na životech, než letecké katastrofy a terorismus dohromady. Už teď vím, že tato poslední věta vzbudí velké vášně a diskuse. Ale Hippokratova přísaha mi velí bít se za své - a nejen za své – dětské pacienty.

Autor: Jaroslav Krákora | pátek 29.9.2017 11:14 | karma článku: 23.61 | přečteno: 637x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 102 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 767

Narozen v roce 1955. Vystudoval jsem lékařství se specializací na pediatrii na Universitě Karlově v Praze. Pracoval jsem jako dětský praktický lékař a také v nemocnicích na dětských odděleních. Od konce studií žiji v Chomutově. Vedle provozování praxe jsem také poslancem za ČSSD.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...